top of page

Teja Milavec, ilustratorka in filmska animatorka

Updated: May 4, 2021

Teja je ilustratorka in filmska animatorka, samozaposlena v kulturi. Za seboj ima številne vidne projekte. Svoja dela je razstavljala na 13. bienalu ilustracije v Cankarjem domu, s kratkim filmom Me at 25 se je uvrstila na mednarodni festival animiranega filma Animateka, obenem je ilustrirala devet knjig, med njimi tudi del antologije Svetlane Makarovič. Trenutno soustvarja videospot za Zalo & Gašperja.


Je zabavna in topla oseba z neverjetno karizmo. Da jo lahko spoznaš tudi ti, sva ji zastavili 10 vprašanj.

1. Kaj te je pritegnilo na področje, kjer deluješ?


Svoboda in kreativnost tega poklica. Vedno sem se bala, da bi se ujela v neko enolično delo in zdaj lahko rečem, da tega strahu nimam več :)


2. Kaj ti je najbolj všeč pri tvojem delu?

Poleg zgoraj omenjene svobode in kreativnosti definitivno še to, da nikoli ne vem, kako bo moj naslednji projekt izgledal. Ker imam rada izzive, predvsem ustvarjalne, vedno z veseljem sprejmem ponudbe za delo, ki vključujejo spretnosti, v katerih se še nisem preizkusila. Tako trenutno opravljam delo režiserke ter izdelovalke miniatur in lutk za prihajajoč videospot Zale in Gašperja, kljub temu, da sem uradno samo ilustratorka in animatorka. Seveda lahko tak način dela prinese s sabo tudi veliko dvomov in stresa, ker moraš istočasno delati in se učiti, kako to sploh narediti, vseeno pa končaš vsak projekt z ogromno novega znanja, ki ga samo iz knjig nikoli ne bi dobil.


3. Kaj je trenutno tvoj največji izziv?


Mislim, da je vedno največji izziv soočanje z nepredvidljivostjo tega dela. Pridejo obdobja, ko imaš dela čez glavo in se ti zdi, da ti je končno uspelo, v naslednjih nekaj mesecih pa si komaj plačaš položnice. Zdi se mi, da dokler nimaš nekih rednih strank, za katere veš, da se bodo konstantno vračale, moraš pač sprejeti to nepredvidljivost. Kot vsaka druga služba ima seveda tudi ta svoje minuse.


4. Kaj zate pomeni uspeh?


To, da bi vedno lahko delala samo na projektih, ki me navdušujejo in jih zato bistveno bolje opravim, kar posledično vodi do tega, da ta moja dela lahko naprej navdušujejo in inspirirajo druge in to je vse, kar bi si želela doseči. Če s svojim delom inspiriram nekoga, s tem tudi vrnem uslugo tistemu, ki je inspiriral mene in na ta način nadaljujem cikel neskončnih idej ter tlakujem pot novim še nikoli videnim stvaritvam.


5. Kaj bi svetovala posameznicam, ki jih zanima delo na tvojem področju?


Verjetno samo slavni ‘’Just do it!’’. Dlje kot se obremenjuješ s tem, ali si dovolj dobra in ali se z umetnostjo lahko preživljaš, več časa za izpopolnjevanje svojih spretnosti izgubljaš. Mislim, da si lahko samo preko dela in izkušenj odgovoriš na zgornji dve vprašanji. Pa ne boj se kritik; te so lahko najboljše vodilo, če so le konstruktivne seveda. Torej, išči mnenja in kritike, vendar samo pri ljudeh, ki so usposobljeni na področju, kjer deluješ.


6. Kaj je bila tvoja najboljša karierna odločitev?


To, da sem si tri leta po končanem študiju grafičnega oblikovanja priznala, da me to delo ne veseli in nadaljevala s študijem ilustracije.


7. Kaj je bila tvoja najslabša karierna odločitev?


Glede na to, da sem samozaposlena šele od julija lani, se bojim, da je ta mogoče še pred mano :D


8. Kako nadaljuješ z učenjem in rastjo v profesionalnem smislu?


Če gre za ilustriranje, potem tako, da poskušam vsak nov projekt začeti drugače; v drugi tehniki, z drugačnimi barvnimi kombinacijami, v drugem stilu... Pri vseh ostalih projektih pa sem se tako ali tako primorana sproti naučiti novih spretnosti, da jih sploh lahko kvalitetno opravim. Sicer pa se tudi v prostem času z velikim veseljem naučim še česa novega, kar pa je v času interneta zares enostavno. Trenutno sem ravno sešila svoj prvi ‘’bucket hat’’ :)


9. Kako se motiviraš, ko imaš težje obdobje?


Težko! Ta problem se mi ponavadi pojavi, če rišem nekaj, kar me dolgočasi (npr. znanstvena ilustracija) ali pa ko na nekem projektu delam dlje kot tri mesece. Če imam možnost, si v takem primeru vzamem vsaj nekaj dni pavze, še raje en teden. Če te možnosti nimam, nagradim vsako uro dela z eno epizodo neke serije (trenutno je to The Office) :D


10. Kdo je tvoja vzornica?


Uf, veliko jih je. Zame je vzornik vsak človek, ki uspe konzistentno delati dobro, ne glede na to, ali je to na umetniškem ali na kateremkoli drugem področju.




Tejine stvaritve lahko opazuješ na: https://www.instagram.com/mila_teja/



117 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page