top of page

Neža Molk, investitorka

Updated: Jan 13, 2022

Neža Molk je vedoželjna 24-letna študentka biotehnologije in uspešna investitorka. Že od rosnih let jo poleg znanosti zanima tudi dogajanje širom sveta. Z raziskovanjem finančnih trgov je pričela kot srednješolka, pri čemer je znanje o investiranju črpala iz knjig. S svojimi investicijami je tako uspešna, da je njen investicijski portfelj na eToru kopiralo že več kot 4000 posameznikov, marca 2021 se je uvrstila na eTorovo listo Popular Investors.





1. Kaj te je pritegnilo na področje, kjer deluješ?

Odkar se spomnim, sem bila zelo radovedna in me je veselilo več različnih smeri. Vedno me je zanimalo, kako delujejo stvari okoli nas. Mislim, da bolj kot razumeš delovanje posamezne enote, bolj vidiš kako je svet povezan med seboj. Tako sem z radovednostjo prišla tudi v svet financ. Začela sem se zavedati, kako dogodki po svetu, ki se na prvi pogled zdijo zelo oddaljeni, vplivajo na moje življenje. Na primer kako delovanje svetovnih centralnih bank posredno vpliva na to, koliko se bodo podražila osnovna živila, ki jih kupujem v bližnji trgovini. S tem zavedanjem sem se začela bolj zanimati za svoje finance, investiranje in varčevanje. Po tem, ko sem veliko prebrala o vrednostnem investiranju in borzi, sem se odločila, da odprem račun na eToru in investiram del svojega denarja.


2. Kaj ti je najbolj všeč pri tvojem delu?

Pri investiranju mi je všeč fleksibilnost in to, da se mi dobre odločitve obrestujejo na dolgi rok. Všeč mi je, da poleg investiranja še vedno lahko redno študiram biotehnologijo, ki me enako veseli. Poleg tega uživam v tem, da se pri investiranju v podjetja različnih strok učim, kako te industrije delujejo in kako so povezane med seboj.


3. Kaj je trenutno tvoj največji izziv?

Trenutno je moj največji izziv še naprej delovati, po mojih najboljših sposobnostih, na vseh področjih s katerimi se ukvarjam.


4. Kaj zate pomeni uspeh?

Zame uspeh pomeni, da s svojim delom, znanjem in vztrajnostjo dosežem nekaj, kar me veseli. Še več pa mi pomeni, da lahko s tem pomagam še komu drugemu in svoj uspeh delim z njimi. S področja financ bi bil zame največji uspeh finančna neodvisnost.


5. Kaj bi svetovala posameznicam, ki jih zanima delo na tvojem področju?


Vsaki, ki jo zanima področje investiranja, bi svetovala, naj se ne neha učiti. Začni brati, poslušati podcaste, slediti novicam na svetovnih trgih in raziskovati. S tem boš oblikovala svoje cilje in razvila strategijo, ki ustreza tvojim potrebam.


6. Kaj je bila tvoja najboljša karierna odločitev?

Nimam določene odločitve, vem pa, da mi je pri karieri veliko pomagalo mreženje in sodelovanje v društvih, mentorskih programih in projektih izven okvirov študija. Veliko sem se naučila preko AmChamovega programa Prvi mentor. Preko programa sem dobila super mentorja Ireneja Jeriča. Z njegovo pomočjo sem dobila potrebno samozavest in ugotovila, katera smer biotehnologije me najbolj veseli, ter kako si želim nadaljevati svojo kariero.


7. Kaj je bila tvoja najslabša karierna odločitev?

Žal mi je, da se za finance nisem začela zanimati že prej. Najprej sem mislila, da ne morem sama do ustreznega znanja, da sem premlada in da lahko investiraš samo če imaš veliko pod palcem. Vse to se je izkazalo kot napačno. Mislim, da v splošnem šolskem programu dobimo premalo znanja o ravnanju z denarjem in če se ne izobražuješ sam, oziroma se tega ne naučiš od staršev, si tega znanja hitro prikrajšan.


8. Kako nadaljuješ z učenjem in rastjo v profesionalnem smislu?


Tako kot bi svetovala nekomu, ki je na začetku te poti, tudi sama veliko berem, sledim novicam in se stalno izobražujem. Pred kratkim sem opravila certifikat mednarodne organizacije CISI International Wealth and investment management Level 3, zdaj pa počasi začenjam s pripravami na dodatni certifikat te organizacije. V prihodnosti se želim še več izobraževati in narediti še kakšen certifikat, glede na to, da nimam formalne izobrazbe s področja ekonomije ali financ.


9. Kako se motiviraš, ko imaš težko obdobje?

Motivacija mi najpogosteje pade, kadar vložim veliko dela in truda, rezultati pa ne dosegajo mojih pričakovanj. V takem obdobju se ne silim z delom, ampak več časa preživim z bližnjimi, v naravi in brez telefona. Motivirajo me pogovori z mentorji, ki mi vedno dobro svetujejo in vedenje, da se mi bo vztrajanje na dolgi rok vedno obrestovalo.


10. Kdo je tvoja vzornica?

Morda bi si kot vzornico izbrala novozelandsko premierko Jacindo Ardern. Sicer ni znanstvenica ali ekonomistka, ampak me inspirira, ker poleg uspešne kariere, odločnega vodenja in naprednih pogledov, še vedno ostaja sočutna in človeška.



215 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page