top of page

Marja Milič, strokovnjakinja za finance

Marja Milič je strokovnjakinja za osebne finance in avtorica enega najbolj poslušanih slovenskih podcastov Money-How. Svet osebnih financ je naprej spoznavala kot študentka ekonomije, nato kot specializirana novinarka in urednica za osebne finance, nazadnje pa kot odgovorna urednica revije Moje finance, ki jo izdaja Časnik Finance.


Napisala je že več kot tisoč člankov na temo financ in organizirala več kot 200 dogodkov in izobraževanj. Je tudi urednica in soavtorica dveh knjig (o kriptovalutah in finančni pismenosti) ter priročnika za učitelje finančnega opismenjevanja. Obenem je bila tudi idejni vodja in glavni kreator prve slovenske šole za finančno opismenjevanje - Finančna šola.


Čeprav se je v želji po novih izzivih po 15 letih dela na Financah odločila, da se poda v poslovne vode - zdaj je direktorica poslovnega razvoja in strategij na Capital Genetics, širjenje finančnega znanja ostaja njeno poslanstvo. Ravno zato je začela ustvarjati podcast Money-How, v katerem predstavlja najbolj pereče finančne tematike.




1. Kaj te je pritegnilo na področje, kjer sedaj deluješ?


Strast, ljubezen. V svetu raziskovanja se počutim, kot bi bila doma.


2. Kaj ti je najbolj všeč pri tvojem delu?


Da imam svobodo ustvarjati, graditi, eksperimentirati in da imam pri tem podporo.


3. Kaj je trenutno tvoj največji izziv?


Izzivov je vedno veliko. Od tehničnih, kako nekaj izpeljati, do vsebinskih, kako predstaviti najbolj zapletene finančne pojme na način, da razume 8-letni otrok. Pomembno je, da ne bežimo od izzivov, še bolj pomembno pa je, da ne bežimo od problemov.


4. Kaj zate pomeni uspeh?


Težko vprašanje. Zadovoljuje me pot, ki jo prehodiš na poti do nekega cilja. Na poti so vedno ovire in z vsako premagano oviro smo korak bližje našemu cilju. Najbolj dragocene pa so napake, ki jih naredimo na poti do cilja. Analiza napak pa je najboljša šola. Ne smeš zaspati na lovorikah. Pomembno je, da si stalno postavljamo nove, bolj zahtevne cilje, da smo tudi v coni neudobja. To nas sili k spremembam, h gibanju.


5. Kaj bi svetovala posameznicam, ki jih zanima delo na tvojem področju?


Ne boj se denarja. Ne dovoli, da tvoj denar upravljajo drugi. To te bo drago stalo! Prevzemi nadzor. Ko imaš nadzor nad denarjem, pa si svoboden pri sprejemanju pomembnih življenjskih odločitev.


6. Kaj je bila tvoja najboljša karierna odločitev?


To, da sem v službenem času spoznavala svet osebnih financ in se naučila ravnati z denarjem. Druga pomembna karierna odločitev - da sem dala odpoved in stopila iz cone udobja.


7. Kaj je bila tvoja najslabša karierna odločitev?


Da sem živela za službo.


8. Kako nadaljuješ z učenjem in rastjo v profesionalnem smislu?


Vsak dan se nekaj novega naučim – od sodelavcev, šefa, od poslušalcev podcasta, od otrok, najstnikov, ki jim predavam, od ljudi, s katerimi se pogovarjam. Največja umetnost je slišati in ne poslušati. Pomembno je tudi opazovati, včasih namreč izveš več z opazovanjem kot pa z izmenjavo besed. Slišano in videno pa moraš znati smiselno povezati v neko zgodbo.


9. Kako se motiviraš, ko imaš težje obdobje?


Dve zadevi sta ključni pri motivaciji: čas in gibanje. Včasih je zadeve potrebno enostavno prespati. Velikokrat si ne vzamemo časa, ker želimo instant rešitve. Nestrpni smo. Druga zadeva, ki je ključna pri motivaciji, je gibanje. Sprehod, tek, boks, dvigovanje uteži, karkoli, kar dvigne srčni utrip in poveča količino kisika v krvi. Po dobri rekreaciji se vedno dobro počutimo. In ko si pozitivno naravnan, vidiš rešitve.


10. Kdo je tvoja vzornica?


Nimam vzornic. Imam pa okoli sebe peščico ljudi, ki jim zaupam.


90 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page