top of page

Klara Kuret, bioinformatičarka

Updated: Mar 21, 2021

Raziskovalka, Kemijski inštitut




Kaj je tvoje "mini življenjsko spoznanje"?


Do uspeha te lahko pripelje upoštevanje petih dejavnikov.


Sem Klara Kuret, doktorska študentka, zaposlena na Kemijskem inštitutu. Delujem na področju RNA biologije kot bioinformatičarka, kar pomeni, da poskušam z uporabo računalniških analiz izluščiti smisel iz množice eksperimentalnih podatkov. Čeprav se to morda sliši kot zapletena oz. težka naloga, sem lahko pri njej uspešna, če upoštevam nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je mogoče prenesti v katerokoli področje življenja.


Prvi dejavnik je fokus. V bioloških podatkih, tako kot tudi v življenju, je vedno do neke mere prisoten šum, ki nam otežuje razločevanje resnične informacije od ozadja. V želji, da bi spoznali resnico, je potrebno to šumeče ozadje zmanjšati. Če ozadje preveč moti naš delovni proces, bomo prišli do napačnih zaključkov. Ne bo nam uspelo. Za uspeh je treba gojiti fokus.


Drugi dejavnik je čas, ki ga problemu posvetimo. Tako kot večina ljudi, ki hodi v službo, se tudi jaz ob osmih zjutraj namestim za računalnik in pričnem z delom. Problemu pred sabo namenim čas. Čas, ki ga ne prekinjajo telefon in sto drugih miniaturnih opravkov - čas prežet s fokusom. Vlaganje časa je nujno potrebno, da neko idejo razvijemo in jo globoko razumemo. Če izberem za primer šport - noben športnik, ki trenira brez fokusa 4 ure na dan, ne bo vrhunski, prav tako pa ne bo vrhunski nihče, ki s fokusom trenira le pol ure na dan.


Torej, če imamo fokus in smo pripravljeni vložiti čas v neko stvar, smo že naredili ogromen korak proti cilju. Prehodili smo približno 70 odstotkov poti do uspeha. Kaj pa preostalih 30 odstotkov? Tu stopijo v ospredje še zadnje tri vrednote: kreativnost, spoznanje svoje majhnosti in skrb zase. Včasih imamo fokus in vlagamo čas, vendar ne dosežemo rezultata. To pomeni, da naš plan dela ni najboljši. Potrebno je stopiti korak nazaj in ponovno iz daljave oceniti delovni proces. Kje so njegove šibke točke, ki jih je treba izboljšati? Kje so močne točke, na katerih lahko gradim? Kreativno razmišljanje nam omogoči doseganje prebojnih zamisli, ki z vloženim časom in fokusom pripeljejo do cilja.


Če že govorim o cilju, zakaj pa potem sploh rabimo še zadnji dve vrednoti? Čeprav ju omenjam na koncu, nista nič manj pomembni od ostalih - prav nasprotno, sta ključni za uspeh. Spoznanje svoje majhnosti pomeni, da nase vedno gledamo kot na otroka. Tako kot otroci poznamo le majhen košček sveta, na vseh ostalih področjih pa smo nevedni. Prepogosto se zgodi, da ljudje po več uspehih postanejo zaljubljeni v svoje omejeno znanje. Mislijo, da so strokovnjaki tudi izven svoje stroke. To je lahko izredno omejujoče, saj če misliš, da si boljši od ostalih, boš moral vse naloge opraviti sam. Če pa spoznaš, da si le mali delček sestavljanke in se obkrožiš z ljudmi, ki dopolnjujejo tvoje znanje, boš bolj učinkovit pri reševanju problemov. Ne bo te strah vprašati za nasvet mentorjev in prijateljev. Alternativni pogledi na izziv so pogosto tisti, ki naredijo razliko med tem, da obtičimo na poti, in tem, da dosežemo cilj.


Končno pa še skrb zase. Nobenega od ostalih dejavnikov ni mogoče izvajati učinkovito, če ne skrbimo zase. Kako naj gojimo fokus, če nas pestijo zdravstvene težave, ali če smo pojedli tri Big Mac-e za kosilo? Kako naj bomo kreativni, če smo neprespani? Kako naj priznamo naše neznanje na nekem področju, če nas je strah, kako nas bodo sodili sodelavci? Zato skrb zase postavljam na prvo mesto. Skrbim za obvladovanje stresa ter za svoje fizično in psihološko zdravje, kolikor je le mogoče.


Mislim, da vsak lahko uspe kjerkoli, če le ima željo in upošteva teh pet dejavnikov. Za konec pa dodam še to - za vsak uspeh je potrebna dolga pot, ampak tudi dolge poti premagamo korak za korakom. Jaz sem trenutno šele na začetku svoje doktorske poti, ampak vztrajno nizam male zmage, vsak delovni dan, mesec in leto, dokler se ne bom podpisala z dr. pred svojim imenom.


573 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page