Zmenek s knjigo

Gary Chapman:

5 JEZIKOV LJUBEZNI

IMG_20210422_201521_540.jpg

Vsak posameznik izkazuje ljubezen ter naklonjenost na različen način. Kot razvidno že iz samega naslova knjige doktorja Garya Chapmana, je jezikov ljubezni pet. Pomembno je da raziščemo in razumemo kateri jezik ljubezni »govorijo« ljudje, ki jih imamo radi, saj s tem lažje razumemo njihova dejanja ter potrebe.

Prvi jezik ljubezni, so besede potrditve. Ta jezik ljubezni je izkazovanje ljubezni in naklonjenosti skozi besede, poklone ter besede hvaležnosti. Ljudem, ki »govorijo« ta jezik so torej najpomembnejši komplimenti in verbalno izražanje ljubezni, prav tako pa jih v primeru prepira najbolj prizadenejo žaljivke in ostre besede.

Posvečeni čas, drugi jezik ljubezni, pomeni da oseba potrebuje in najbolj ceni čas, ki ga preživite z njo. V tem času je pomembno, da imajo vašo popolno pozornost. V primeru, da boste odpovedali ali prestavili zmenek, boste osebo, ki ji posvečeni čas veliko pomeni, močno prizadeli.

 

Sprejemanje in dajanje daril, je tretji jezik ljubezni, ki naklonjenost kaže skozi fizične, oprijemljive predmete. Za ljudi, ki »govorijo« ta jezik, darilo predstavlja misel nanje, saj moraš na osebo, ki ji podariš darilo, misliti. Pri njih ni pomembna vrednost darila, pomembno jim je le, da ljubezen vidijo.

Četrti jezik ljubezni je delanje uslug. Za ljudi, ki svojo ljubezen izražajo in dojemajo preko uslug, so dejanja pomembnejša od besed. Skuhati kosilo, oprati perilo ali očistiti stanovanje so dejanja, ki jim pomenijo največ, saj za njih naredimo nekaj kar si želijo, ne da bi za to morali prositi.

Telesni dotik je jezik ljubezni tistih ljudi, ki potrebujejo telesni dotik (objem, poljub, božanje) da se počutijo ljubljene. Brez dotikov, se počutijo popolnoma neljubljene, ne glede na druga dejanja ali lepe besede, ki jim jih namenimo.

Knjigo toplo priporočam osebam, ki želijo ohraniti dobre odnose s svojimi ljubljenimi ter se naučiti kako ljudi bolje razumeti in z njimi vzpostaviti globljo vez. 

Daniel Kahneman:

THINKING FAST AND SLOW

V knjigi Thinking Fast and Slow nam Daniel Kahneman, Nobelov nagrajenec za ekonomijo, predstavi, kako naši možgani delujejo s pomočjo dveh izredno različnih sistemov - Sistema 1 in Sistema 2. Medtem ko s Sistem 1 sprejemamo avtomatske odločitve, popolnoma nezavedno, s Sistemom 2 razmišljamo zavestno, bolj premišljeno.  Sistem 1 je energijsko izredno učinkovit, omogoča nam, da hitro reagiramo v nevarnih situacijah, a nas v vsakdanjem življenju lahko hitro pripelje do napačnih odgovorov. 

 

Za lažjo ponazoritev poskusi rešiti naslednjo uganko:

 

Teniški lopar in žogica skupaj staneta 1,10$. Lopar stane 1$ več kot žogica. Koliko stane žogica?

 

Je bil tvoj prvi odgovor 0,10$? Če ja, potem te je zavedel Sistem 1. Pravilen odgovor je namreč 0,05$. Seštevek 0,10$ in 1,10$ je namreč 1,20$ in ne 1,10$, zato je 0,10$ napačen odgovor. 

 

Kadar Sistem 1 naleti na problem, ki ga ne zna rešiti, se aktivira Sistem 2. Včasih pa naši možgani mislijo, da je problem pred nami lažji kot je v resnici. Mislijo, da ga lahko reši Sistem 1, čeprav za pravilen odgovor potrebujemo Sistem 2 - gre za t.i. kognitivne iluzije.

 

Avtor nam različne kognitivne iluzije predstavi s ponazoritvijo na primerih kot je zgornja uganka. S tem ko spoznamo različne vrste kognitivnih iluzij, naredimo prvi korak k temu, da preprečimo, da bi sprejemali napačne odločitve. Od nas pa je nato odvisno, ali bomo odtlej pozorni, da v primeru iluzij na pomoč pokličemo Sistem 2.

 

Knjigo priporočam vsem, ki bi rade pridobile vpogled v delovanje naših možganov na izredno razumljiv in dostopen način.  Spoznanja, ki nam jih ponudi knjiga, so uporabna prav na vsakem koraku - pri sprejemanju finančnih odločitev, vodenju sestankov, spoznavanju ljudi...

Sheryl Sendberg:

LEAN IN: WOMEN, WORK AND THE WILL TO LEAD

viber_image_2021-03-03_11-38-37_edited.j

Sheryl Sendberg, avtorica knjige Lean in, je izvršna direktorica Facebooka in ena izmed tistih uspešnih žensk, za katere se sprašujemo, kako za vraga ji je vse to uspelo? V knjigi piše o pereči temi, ki je še posebej blizu ženskam - kako uskladiti zasebno in poslovno življenje? Je mogoče imeti vse - družinsko življenje in uspešno kariero? 

 

Meni, kot ženski na začetku svoje kariere in želji po družini še nekje v oblakih, so bila najbližja naslednja tri spoznanja:

  1.  “Lean way in”

Namen knjige je spodbuditi ženske, da sežejo višje in verjamejo vase. Avtorica svoje spodbude in predloge mnogokrat podpre s praktičnimi primeri in eden izmed teh je, da naj ženska vedno “sede za mizo”. Pri tem je opisala primer, ko je Facebook gostil vladnega uradnika, ki se je sestal z vodilnimi v podjetju. Skupaj z gostom sta bili na sestanku prisotni še dve ženski, ki jih je Sheryl povabila da sedeta za mizo, a sta ženski povabilo zavrnile in se odločile, da bosta sedele ob strani. Sheryl je s tem izpostavila, kako se mnogokrat ženske odločimo, da odločitve in sestanke opazujemo ob strani in s tem sabotiramo svoj napredek ter prevzamemo stranske vloge. 

2. Ne odidi, preden odideš. 

Ženske mnogokrat (po svoji krivdi ali krivdi drugih) v svoji glavi načrtujemo svojo prihodnost in sprejemamo odločitve za priložnosti, ki naših odločitev še ne potrebujejo. Ena izmed takih je odhod iz delovnega mesta zaradi nosečnosti oziroma načrtovanja družine. Mnoge se zato odrečejo priložnostim napredovanja ali novim izzivom, še preden začnejo načrtovati otroke ali še preden se poročijo. Z drugimi besedami - v času ko bi se morale nagniti naprej (“lean in”), se naslonimo nazaj. 

3. Ne rabiš biti popolna oziroma dobra v vsem!

Navsezadnje, ne smemo se primerjati z drugimi. Vsekakor je to veliko lažje reči kot udejaniti, zato je še toliko bolj pomembno, da tega ne pozabimo. Uspeh je sprejemanje najboljših odločitev v danih razmerah... in pomirjenost s svojimi odločitvami.